Semalam, teringin sangat nak masak Nasi ayam... senang je klu ikut resepi di bawah ni.
Rebus ayam dulu
sementara tu basuh beras
tumiskan mentega, bawang putih, halia
kacau sebati
masukkan pati ayam dan beras yang dibasuh
tumis bawang merah, bawang putih, halia
setelah garing masukkan dalam sup (separuh sup ni utk masuk dalam rice cooker, separuh lagi untuk sup)
Jangan lupa masukkan kiub ayam dan sup bunjut ye
campuran beras dan sup dah mendidih
sementara ayam (sedikit biarkan dalam sup, selebihnya dikeluarkan untuk diperap dan digoreng)
Ayam yang telah direbus, ditoskan, sementara bawang putih dan halia ditumbuk lumat
gaulkan ayam bersama sos tiram, kicap, bawang putih dan halia
Perapkan selama 1 jam
Sementara itu, tomato dan cili masak dicincang utk diblend
Nasi dah masak!
dicincang utk diblend untuk dibuat sos!
Sos dan kicap dah siap!
Tapi terlupa ambil gambar set nasi ayamku! Jadi pinjam kat google je lar ye!
Inilah cara2 untuk membuat nasi ayam... (resepi ni dari internet jugak hahaha)
Bahan-Bahan (utk 2 orang makan)
A. Untuk rebusan ayam
4-5 ketul ayam
4 cawan air
secubit garam
B. Untuk nasi
2 pot beras panjang (Basmati) – saya guna
beras wangi sebab basmati mahal. Jangan lupa cuci dulu.
2 sudu besar mentega/minyak – (planta lagi
best)
2 ulas bawang merah – dihiris
1 ulas bawang putih – dihiris
1/2 inci halia – dihiris
2 cawan air rebusan ayam tadi – kalu tak cukup, tambah air biasa
2 sudu besar stok pekat ayam (sya guna jenama maggi)
1 helai daun pandan
sedikit garam.
1/2 inci halia – dihiris
2 cawan air rebusan ayam tadi – kalu tak cukup, tambah air biasa
2 sudu besar stok pekat ayam (sya guna jenama maggi)
1 helai daun pandan
sedikit garam.
C. Untuk perapan ayam
4-5 ketul ayam yang direbus tadi – keluarkan
ayam daripada air rebusan
1 inci halia
3 ulas bawang putih
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
secubit garam
1 inci halia
3 ulas bawang putih
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
secubit garam
D. Untuk sambal atau sos
3 biji cili masak
2 biji tomato
garam dan gula
2 biji tomato
garam dan gula
E. Untuk sup
lebihan air rebusan ayam
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 kiub ayam (saya guna jenama maggi)
lobak merah
baby corn
daun sup
secubit garam – jika perlu
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 kiub ayam (saya guna jenama maggi)
lobak merah
baby corn
daun sup
secubit garam – jika perlu
F. Untuk Salad
daun salad, buah tomato, timun
G Untuk Kicap
Just kicap manis Habhal tu campurkan sedikit air masak.
Cara-cara membuatnya :
A. Rebus ayam selama 15 minit di dalam periuk berisi air.
B. Gunakan Rice cooker. Masuk mentega kemudian tumis bawang
merah, bawang putih dan halia sehingga beraroma. Masukkan air rebusan ayam
bersama stok pekat ayam. Kemudian masukkan beras. Perasakan dengan sedikit
garam. Gaulkan beras seketika. Jangan lupa letakkan daun pandan supaya nasi
berbau harum. Tutup periuk sehingga semuanya sebati dan masak.
C. Tumbuk lumat halia dan bawang putih. Gaulkan ke atas ayam
yang direbus tadi. Masukkan sos tiram dan kicap manis. Ratakan dan tabur
sedikit garam. Perap ayam ni selama 1 jam. Kemudian goreng ke dalam minyak yang
panas.
mula2 ayam direbus.
kemudian diperap dengan bahan perapan. setelah itu baru digoreng
D.Potong sederhana
cili merah dan tomato. kemudian kisar sehingga hancur. Letakkan dalam mangkuk
dan perisakan dengan sedikit garam dan gula.
E. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga terbit aroma.
Masukkan lebihan air rebusan. Kemudian masukkan kiub ayam. kacau seketika dan
masukkan sayur lobak dan baby corn. Agak2 sayur lembut. perisakan dengan garam
dan akhir sekali tabur daun sup.
F. Hiasi nasi ayam dengan daun salad, tomato dan timun. Sedia
untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment